Kaj storiti, ko vas zaposleni ne ubogajo?

»Zdravo, zanima me, kako bi odstranila vedenjski vzorec: v službi ne znam biti “šefica”: konkretno – v računovodstvu imam referentko, ki vnaša v računalnik dokumente in dostikrat prepozno to naredi, zaradi tega kakšen račun prepozno plačamo. Jaz pa ne znam “udariti po mizi” in pravilno povedati (saj rečem, pa ne zaleže) da mora biti delo pravočasno in pravilno narejeno. Dolgo se tega vzorca nisem zavedala, vseskozi pa sem na položaju, ko moram nekomu razdeliti naloge in ga kontrolirati ter opominjati….

Počutim se ponižano, nespoštovano, nekako nemočno, nesvobodno v izražanju. Zato, ker ji vedno pomagam. Rada bi, da bi se sodelavka zavedala, da ima v meni hkrati prijateljico in šefico. Da bi bila samoiniciativna in odgovorna. Ali mi lahko svetuješ, kaj narediti. Hvala in lep dan želim.« Joca Draga Joca, odlično vprašanje, s katerim se spopada veliko ljudi, zato bo ta odgovor pomagal res mnogim. Res je frustrirajoče, ko nekomu nekaj tolikokrat poveš, pa še vedno dela isto.

Najprej morate vedeti, da ta občutek nemoči, da bi nekaj spremenili, izhaja že iz vašega otroštva in neodzivna sodelavka je samo reprezentacija te energije – ne morete je kontrolirati. Torej ne počutite se nemočno, ker ne morete kontrolirati njenih dejanj, ampak je ne morete kontrolirati ravno zato, ker se počutite nemočno že od prej. Občutki nemoči, nespoštovanja, ponižanja in nesvobode v izražanju so z vami že dolgo, ta sodelavka vam to samo odseva nazaj (kot verjetno veste, nam vsi ljudje, pravzaprav VSE, kar nas obkroža, zcralijo nazaj našo notranjost, vibracijo). Zato je potrebno razrešiti najprej te občutke in ko boste v svoji polni esenci in samozavesti, boste sevali svojo moč in jasnost, zato se bo vaša okolica avtomatsko spremenila (ne morete pa, seveda, spremeniti okolice, ker vas zaradi vibracije zadaj za vašimi besedami ne jemljejo resno).

Vprašajte se, na kaj me ta nemoč, nespoštovanje in ponižanje spominjajo? Kdaj sem se v otroštvu počutila tako? Kdo je tako z mano ravnal? In opazite, da samo podoživljate isto čustveno realnost iz preteklosti danes.

Zelo dobro ste tudi ugotovili, da čutite nesvobodo v izražanju – in to je res, niste svobodni v izražanju! Ne upate si povedati, kaj si ZARES mislite – kot ste napisali, da ne znate »udariti po mizi« (in to ne samo v službi, ampak tudi na drugih področjih svojega življenja). In ker si ne dovolite biti odkriti in iskreni do ljudi (sami se cenzurirate, ker mislite, da boste potem slab človek), raje hodite kot mačka okoli vrele kaše in ko vas »rezultat« začne frustrirati, mislite, da morate »udariti po mizi«. Tako nas veliko razmišlja, kajti na koncu mislimo, da bo samo tako zaleglo in da bomo samo tako slišani, ker smo prej poskusili že z vsemi prijaznimi taktikami. Vendar v tem primeru tudi to ne bi zaleglo, ker bi bili občutki nemoči še vedno v vas in vas na drugi strani sploh ne bi vzeli resno.

»Šefica« ne znate biti, ker ste pretirano prijazni in mislite, da ste lahko HKRATI prijateljica – to ne gre. Posel je posel. Seveda to ne pomeni, da morate biti do nje hladni in nesramni. Še vedno ste lahko spoštljivi in taktni, ampak prijateljstva iščite in sklepajte drugje, ne s svojimi podrejenimi.

Zelo iskreno si moramo tudi priznati, da je za tem »prijateljstvom« lahko pravzaprav želja, da bi na ta način dobili, kar želimo. To naj vsak pri sebi iskreno razišče, ker nam bo to dalo mnogo informacij o našem načinu delovanja in bo ustavilo strah pred iskreno komunikacijo, ko se bomo soočili z resnico.

Raje bodite tej referentki mentorica in jo učite, kako naj dela in kaj pričakujete od nje, in jo trenirajte, kar zajema tudi podajanje kritik, s katerimi izpostavite neželeno dejanje, kaj želite namesto tega in kakšne so posledice, če to ne bo odpravljeno. Največjo napako naredimo, ko podamo kritiko, ne povemo pa, kaj želimo namesto tega in kakšne bodo posledice, če se to ne popravi. Samo podajanje kritik ni učinkovito.

Včasih se takšno stanje razreši, ko dvignemo roke, obupamo in vržemo puško v koruzo – takrat se zgodi čarovnija, ko se energije znevtralizirajo, ker smo se z njimi prenehali boriti.

Vendar se lahko podobne situacije samo z drugimi frizurami že kmalu vrnejo, saj so občutki nemoči, nespoštovanja in ponižanja globlja stvar v nas. Tehnik, kako jih razrešiti je res ogromno. Lahko se z mano na individualni Ananda seansi potopite v nemoč in na drugi strani boste prišli ven, lahko naredite konstruktivni izbruh jeze, ki se nabira v vas (in vas prav tako hromi), lahko delate z notranjim otrokom, ki je nemočen, lahko se osredotočite na to, kaj si želite in v vizualizaciji razrešujete »ja, ampak« ugovore in podobno.

Glavno pa je, da se nehate boriti v sebi z mislijo, da ste ALI prijazen človek (prijateljica) ALI tečna gospodovalna šefica, ker imate vmes na voljo še cel spekter različnih vedenj in delovanj. Lahko ste samozavestna in topla mentorica, ki odločno in jasno vodi ter pričakuje dobro delo od svojih zaposlenih.

Z ljubeznijo,

Tina Ananda, transformacijska terapevtka in strokovnjakinja za zavestne odnose Kreatorka Ananda metode in Akademije zavestnih odnosov

Imate svoje osebno vprašanje? Opišite mi svoj problem preko obrazca TUKAJ in pomagala vam bom na vašem področju težav.

Imate vprašanje o svojih družinskih vzorcih?

SPOZNAJMO SE

Kaj pravijo drugi o Ananda metodi?

Zakaj Ananda metoda?

Ker hitro deluje

Ananda metoda deluje že v samo nekaj urah, včasih celo minutah. Presenečeni boste!

Ker so rezultati trajni

Delo z vzorci je kot lupljenje čebule. Razrešeni sloji se po Ananda metodi ne vračajo.

Ker je izredno učinkovita

Ananda metoda je poseben preplet najbolj učinkovitih tehnik razreševanja družinskih vzorcev.

Ker osvobaja

Doživeli boste globoko osebno in čustveno transformacijo, ki je kot "operacija" in ne samo še en obliž ne rano.

“Tina, čarovnica si! Saj veš to, a ne?"

V najbolj pozitivnem smislu, seveda. To, kar sem doživela pri tebi… to bi želela, da doživlja vsak otrok s strani staršev ali skrbnikov… to, da si sedela tam z mano, bila potrpežljiva, čutila z mano, celo jokala z mano, bila v oporo in podporo, da nisem bila sama v svoji bolečini… AMAZING!

Karkoli je to že bilo, meni je bilo tisti trenutek točno to, kar sem rabila.

Varnost, sočutje, razumevanje, spoštovanje, LUČ, dovoljenje, veliki JA, olajšanje. Tako bi po moje morali zgledati tudi ženski krogi. Prvo, kar sem tisti dan odnesla od tebe, je način, kako naj bi jaz ravnala sama s sabo. Kooončno! Prvič sem zares začutila, kaj pomeni IMETI SE RAD. Vsi samo čivkajo o tem, kaj to pomeni, pa nobeden ne pove konkretno in jasno. No, sej mogoče pa se to ne da povedati, ker vsak to doživlja drugače in mora vsak to začutiti sam, globoko v svojih celicah.

Tina, v tistem dnevu si mi dala ogromno.

Občutek imam, da bi se ti lahko prepustila kar za celi dan, da me prešejkaš od zunaj navznoter in obratno. Ker sem tako lačna tega, da se odkrijem in spoznam ter končno najdem mir v sebi. In tvoji majhni triki o manifestacijah, itd., itd., ….
Mojstrica si. In srečna sem, da sem bila deležna tvoje obravnave. Hvala, hvala, hvala!”

Katarina iz Štajerske
"Živjo Tina! lahko ti povem, da sem neizmerno hvaležna sebi, ker sem se odločila za tole in seveda tebi. Dejstvo je, da kljub temu, da v teoriji ogromno tega vem, nisem bila sposobna iztopit iz sebe in pogledati na vse skupaj z distance ter potegnit vzporednic.  S svoje perspektive sem videla samo totalni kaos, ki me je še dodatno jezil.

In pogovor s teboj mi je prinesel toliko AHA momentov, da noro. Kar pa je najboljše, teža, naboj moje situacije, je preprosto IZGINIL. Resnično je nekaj kliknilo v meni in občutek imam, da je z mojih ramen odpadla cela tona. Nora transformacija v samo eni uri najinega pogovora. Enostavno nimam potrebe po podoživljanju, ni nekega samopomilovanja, ni vprašanj ZAKAJ, ni občutka nemoči. Predvsem pa sem se mi zdi, da sem si svoje želje končno priznala in jih uskladila z vibracijo. Še enkrat hvala! Res super investicija vame."

Živa iz Kopra