Kaj so zavestni odnosi?

Dragi moji,

kaj so zavestni odnosi? Zavestni odnosi so odnosi, ki ne izhajajo iz naših družinskih programov in vzorcev, ampak izhajajo iz naših zavestnih odločitev in iz našega avtentičnega bistva. Po domače povedano: to so odnosi, ki niso na programih 🙂

Zavestni odnosi so varni, spoštljivi, sočutni in uglašeni odnosi, ki ne bazirajo na obrambnih in preživetvenih mehanizmih. Kajti, ko se nam sprožijo obrambni mehanizmi, naša amigdala ugrabi naš neokorteks (sprednji možganski reženj), vklopi se nam avtopilot in zaradi tega izgubimo zavedanje, zavestno prisotnost. Pademo v program, ki se odvije avtomatsko in je po navadi škodljiv za nas in za odnos, ker izhaja iz ranjenosti iz otroštva. Medtem ko v zavestnem odnosu že sama beseda “zavestni” pove, da ostanemo zavestno prisotni s sogovornikom (angleško “present”) in lahko bolj mirno in čuječe izbiramo besede (ostanemo utelešeni, ni disociacije). Z drugimi besedami, ohranimo “trezno glavo” in prisotnost. Na Akademiji zavestnih odnosov se vsega tega lahko tudi naučimo.

Kako jih prepoznamo?

Za zavestni odnos sta potrebna dva. Če je samo ena oseba prisotna, druga pa na programu, to ni zavestni odnos. Zavestne odnose dejansko gradimo – postopoma (ne vržemo se že na začetku v odnos z vso silo, ko človeka še niti ne poznamo). Najprej zgradimo zdrave temelje odnosa in ga potem negujemo. Varno je biti ranljiv in skomunicirati svoje potrebe, želje in osebne meje. Smo slišani in videni. Ni manipulacije in izsiljevanja.

Ali obstajajo zdravi in nezdravi zavestni odnosi?

Ne. Zavestni odnos je po definiciji zdrav zaradi že zgoraj opisanega. Lahko bi tudi rekli, da je zdrav odnos zavestni odnos. V kolikor bi postal nezdrav, ga zavestno prekinemo, ker je ljubezen do sebe za obe strani na prvem mestu. Potrebno se je zavedati, da noben odnos ni večen. Redkokateri odnos oziroma ljudi bomo imeli ob sebi skozi res celotno življenje. Glavna je kvaliteta odnosa in ne zgolj, kako dolgo je trajal.

Katere so značilnosti zavestnega odnosa?

To so odnosi partnerstva in zavezništva (v vseh vrstah odnosov: v prijateljstvu, v romantični zvezi ali v poslovnem odnosu). In pravo partnerstvo je možno samo, če:

1) smo kompatibilni v vrednotah in potrebah,
2) oba delujeta zelo zavestno in nista na programih (zavestno komuniciranje in razreševanje konfliktov),
3) oba zelo dobro poznata samega sebe, svoje potrebe in jih znata skomunicirati,
4) oba se znata čustveno samoregulirati in procesirati svoja občutja, ko pride do sprožilca (oba sta čustveno zrela),
5) oba prevzemata odgovornost za svoj del v odnosu in odgovornost za svoja dejanja in odločitve,
6) oba se počutita videna, slišana in upoštevana,
7) imamo medsebojno zavestno predanost za negovanje odnosa (angleško »commitment«),
8) obema je sprotno razreševanje trenj v odnosu visoka prioriteta.
V vsako od teh značilnosti gremo poglobljeno na Akademiji zavestnih odnosov.

Zveni čudovito, kajne? Saj tudi je. V takšnih odnosih smo deležni povezanosti, varnosti, spoštovanja, globoke čustvene intime in razumevanja.

Če si želite vseh zgoraj omenjenih 8 točk zaživeti v svojem življenju in odnosih, potem vabljeni na intenzivno dvoletno Akademijo zavestnih odnosov 2023-25 / 2. generacija!

Vse informacije najdete na zgornji povezavi. Svojo prijavo pa pošljete na email info@tina-ananda.si.

Z ljubeznijo,

Tina Ananda, transformacijska terapevtka in strokovnjakinja za zavestne odnose
Kreatorka Ananda metode in Akademije zavestnih odnosov

Imate svoje osebno vprašanje? Opišite mi svoj problem preko obrazca TUKAJ in pomagala vam bom na vašem področju težav.

Imate vprašanje o svojih družinskih vzorcih?

SPOZNAJMO SE

Kaj pravijo drugi o Ananda metodi?

Zakaj Ananda metoda?

Ker hitro deluje

Ananda metoda deluje že v samo nekaj urah, včasih celo minutah. Presenečeni boste!

Ker so rezultati trajni

Delo z vzorci je kot lupljenje čebule. Razrešeni sloji se po Ananda metodi ne vračajo.

Ker je izredno učinkovita

Ananda metoda je poseben preplet najbolj učinkovitih tehnik razreševanja družinskih vzorcev.

Ker osvobaja

Doživeli boste globoko osebno in čustveno transformacijo, ki je kot "operacija" in ne samo še en obliž ne rano.

“Tina, čarovnica si! Saj veš to, a ne?"

V najbolj pozitivnem smislu, seveda. To, kar sem doživela pri tebi… to bi želela, da doživlja vsak otrok s strani staršev ali skrbnikov… to, da si sedela tam z mano, bila potrpežljiva, čutila z mano, celo jokala z mano, bila v oporo in podporo, da nisem bila sama v svoji bolečini… AMAZING!

Karkoli je to že bilo, meni je bilo tisti trenutek točno to, kar sem rabila.

Varnost, sočutje, razumevanje, spoštovanje, LUČ, dovoljenje, veliki JA, olajšanje. Tako bi po moje morali zgledati tudi ženski krogi. Prvo, kar sem tisti dan odnesla od tebe, je način, kako naj bi jaz ravnala sama s sabo. Kooončno! Prvič sem zares začutila, kaj pomeni IMETI SE RAD. Vsi samo čivkajo o tem, kaj to pomeni, pa nobeden ne pove konkretno in jasno. No, sej mogoče pa se to ne da povedati, ker vsak to doživlja drugače in mora vsak to začutiti sam, globoko v svojih celicah.

Tina, v tistem dnevu si mi dala ogromno.

Občutek imam, da bi se ti lahko prepustila kar za celi dan, da me prešejkaš od zunaj navznoter in obratno. Ker sem tako lačna tega, da se odkrijem in spoznam ter končno najdem mir v sebi. In tvoji majhni triki o manifestacijah, itd., itd., ….
Mojstrica si. In srečna sem, da sem bila deležna tvoje obravnave. Hvala, hvala, hvala!”

Katarina iz Štajerske
"Živjo Tina! lahko ti povem, da sem neizmerno hvaležna sebi, ker sem se odločila za tole in seveda tebi. Dejstvo je, da kljub temu, da v teoriji ogromno tega vem, nisem bila sposobna iztopit iz sebe in pogledati na vse skupaj z distance ter potegnit vzporednic.  S svoje perspektive sem videla samo totalni kaos, ki me je še dodatno jezil.

In pogovor s teboj mi je prinesel toliko AHA momentov, da noro. Kar pa je najboljše, teža, naboj moje situacije, je preprosto IZGINIL. Resnično je nekaj kliknilo v meni in občutek imam, da je z mojih ramen odpadla cela tona. Nora transformacija v samo eni uri najinega pogovora. Enostavno nimam potrebe po podoživljanju, ni nekega samopomilovanja, ni vprašanj ZAKAJ, ni občutka nemoči. Predvsem pa sem se mi zdi, da sem si svoje želje končno priznala in jih uskladila z vibracijo. Še enkrat hvala! Res super investicija vame."

Živa iz Kopra