Epigenetika in transgeneracijski prenos družinskih vzorcev

Dragi moji,

na moj članek, ki si ga lahko preberete TUKAJ, je moja draga bralka Ariana poslala vprašanje: “Je epigenetika drug izraz za transgeneracijski prenos?”

Ko sem ji odgovorila, je nazaj zapisala nekaj, kar menim, da bo zadevo še bolj pojasnilo tudi vam: “Torej sta transgeneracijski prenos in epigenetika povezana. Ko okolje spremeni genetiko, se ta sprememba odrazi tudi v naslednji generaciji.”


Točno tako!:) Naše okolje stalno vpliva na našo genetiko. Vendar ne samo hrana in fizično okolje, temveč tudi vse INFORMACIJE, ki vas dosežejo in ki jih konzumirate dnevno (poročila, knjige, pogovori ob kavi, delavnice, terapije ipd.). 

Ko vas poročila na TV dnevno strašijo in vam vnašajo strah v kosti, se ta strah zapiše v vašo genetiko (prestrašen živčni sistem, visoke ravni stresnih hormonov, pretirana pažnja), in ta strah preživetja prenesemo naprej na naše potomce (preko genov in seveda tudi preko našega obnašanja). Lahko pa npr. zelo dobra terapija na vašo genetiko vpliva na pozitiven način (razrešitev negativnih vzorcev) in naprej boste preko svojih genov in obnašanja prenesli pozitiven odnos do sebe in do sveta.
In kako sprememba lastne genetike in vzorcev izgleda v praksi? Preberite si izkušnjo Lucije z Bleda, ki je lani obiskovala našo Akademijo zavestnih odnosov (AZO):

“Na celoletni Akademiji zavestnih odnosov sem dosegla vse, na kar sem računala, ko sem se prijavila, in še več.

Za Akademijo sem se odločila predvsem z namenom, da rešim svoj odnos s partnerjem in da se naučim bolj učinkovito delovati v mojih odnosih z ljudmi nasploh v življenju, kjer koli se že pojavijo, kar pomeni povsod, saj se s temi odnosi z ljudmi soočamo na vseh področjih življenja. Ja, meni se je povsod nekaj zatikalo, pa nisem vedela, kje je to vzrok in kako naj to popravim.

No, najprej partnerstvo. Po enem letu Akademije, ravno na koncu, v mesecu maju, mi je uspelo, da sem našla svoje stanovanje za v najem in da sem se lahko odselila. Da sem prišla do tega, da z njim nimam več skupne poti in da sem mu to tudi povedala, pa se je zgodilo že malo prej, se mi zdi v mesecu februarju. In to vse na podlagi dela in šiftanja s Tino v AZO. Za vse to sem neizmerno hvaležna Tini in vsej skupini. Mislim, da brez AZO tega ne bi izpeljala in se končno rešila tega toksičnega odnosa, po tridesetih letih. In tako sedaj lahko končno uživam v svojem miru in od tu tudi sedaj pišem to poročilo.

Ostali odnosi v življenju.. tudi tu se je na koncu vse lepo rešilo in izpeljalo, da sem lahko na koncu začutila pravo vrednost zavestnih odnosov, ki jim sedaj lahko sledim in jih prepoznavam v mojem vsakdanjem življenju, čeprav je bila tu moja pot skozi AZO kar naporna in mukotrpna, kar sem čutila sama in tudi ostale udeleženke akademije. Ker se kar nisem mogla vklopiti med njih in jih sprejeti, se med njimi sprostiti, stalno preigravala neke svoje programe, se upirala in izzivala, stalno nekaj delala po svoje.. in kot danes to vidim za nazaj.. kot sem to stalno počela v svojem življenju v svojih realnih odnosih.. ampak tu so mi Tina in ostale punce, za razliko od realnega življenja, kar stale ob strani in me čakale in me še vedno sprejemale tako, kot sem in da je vse v redu in mi sporočale, da sem v redu..in sem še vedno lahko prihajala med njih, kar mi je bilo čudno in sem v sebi stalno doživljala ene grozne upore.. in mi je bila tako dana možnost, eno leto, da v praksi izkusim zavestne odnose, kakšni so, da v sebi spoznam svoje programe, ki mi to preprečujejo, da se lahko predam v zavestni odnos.. in na koncu, ravno na zadnjem srečanju se je zgodil moj veliki pok, da sem sama prosila punce, če se lahko povežem z njimi in če me sprejmejo medse.

Ni bilo lahko, grozno na svoje trenutke, za kar mi je hudo in žal, ampak nisem zmogla in znala drugače, ampak očitno je bilo vse to potrebno, da sem prebila svoje blokade in da mi je Tina s skupino pokazala, da sem začutila in šiftnila kako izgledajo zavestni odnosi v praksi. Težka izkušnja, ampak nujno potrebna, da grem sedaj bolj svobodno naprej v svojem življenju, da sedaj lahko prepoznavam škodljive odnose in tiste bolj zdrave in da se od tistih prvih sedaj umaknem in iščem tiste druge. In da v teh sedaj sploh znam zdržati in delati za njih in se za njih truditi.

Drugače pa mi tudi veliko pomenijo vsa orodja, ki nam jih je predala Tina in pokazala, kako jih uporabljati v praksi vsak dan, ob vsem, kar se mi dogaja vsak dan in kar vsak dan prihaja ven iz mene. Recimo, če se mi nekaj zgodi ali če se nekako počutim ali če nekaj čutim, da sedaj vem, kako se spoprijeti s to situacijo sama pri sebi in da to sedaj že lahko sama pri sebi rešujem, ne šele potem v odnosih največkrat na neprimeren način. Da si lahko priznam vsa svoja čustva, da je vse v redu, da jih prečutim, da lahko že sama odkrivam svoje blokade, omejitve ali svoje zaščitnike, da že sama doma lahko prečutim in preigram različne scenarije, ki se potem najboljši zame kar sami zgodijo v praksi.. ja, tako je moje življenje postalo veliko bolj obvladljivo, da imam sama veliko več moči v svojih rokah in tako je prišlo tudi več svobode, zadovoljstva, energije v moje življenje in še veliko drugega.Aja, pa konec moje izgorelosti oz. jo bolje obvladam oz. sem spoznala, od kje je izvirala. Če pa kaj ne morem sama prešiftati, pa so tu še vedno punce iz skupine, na katere se še vedno lahko obrnem in delamo skupaj. In z njimi sem v zavestnem odnosu, kar je zame nekaj čisto novega. Res dobro. In v tej novi energiji sem tudi zajadrala v svoja nova 50-ta leta.” (Lucija z Bleda)

Odlično, kajne?:) Tudi za vas je možna tako globoka transformacija vaših odnosov, partnerstva in življenja glede na vaše osebne želje in potrebe. Prijavite se na dvoletno Akademijo zavestnih odnosov 2022-24 / 2. generacija! Svojo prijavo mi pošljite na mail info@tina-ananda.si in poslala vam bom vprašalnik, na podlagi katerega vam bom lahko potrdila udeležbo. Vse informacije o programu AZO najdete TUKAJ.

Z ljubeznijo,

Tina Ananda, transformacijska terapevtka in strokovnjakinja za zavestne odnose
Kreatorka Ananda metode in Akademije zavestnih odnosov

Imate svoje osebno vprašanje? Opišite mi svoj problem preko obrazca TUKAJ in pomagala vam bom na vašem področju težav.

Imate vprašanje o svojih družinskih vzorcih?

SPOZNAJMO SE

Kaj pravijo drugi o Ananda metodi?

Zakaj Ananda metoda?

Ker hitro deluje

Ananda metoda deluje že v samo nekaj urah, včasih celo minutah. Presenečeni boste!

Ker so rezultati trajni

Delo z vzorci je kot lupljenje čebule. Razrešeni sloji se po Ananda metodi ne vračajo.

Ker je izredno učinkovita

Ananda metoda je poseben preplet najbolj učinkovitih tehnik razreševanja družinskih vzorcev.

Ker osvobaja

Doživeli boste globoko osebno in čustveno transformacijo, ki je kot "operacija" in ne samo še en obliž ne rano.

“Tina, čarovnica si! Saj veš to, a ne?"

V najbolj pozitivnem smislu, seveda. To, kar sem doživela pri tebi… to bi želela, da doživlja vsak otrok s strani staršev ali skrbnikov… to, da si sedela tam z mano, bila potrpežljiva, čutila z mano, celo jokala z mano, bila v oporo in podporo, da nisem bila sama v svoji bolečini… AMAZING!

Karkoli je to že bilo, meni je bilo tisti trenutek točno to, kar sem rabila.

Varnost, sočutje, razumevanje, spoštovanje, LUČ, dovoljenje, veliki JA, olajšanje. Tako bi po moje morali zgledati tudi ženski krogi. Prvo, kar sem tisti dan odnesla od tebe, je način, kako naj bi jaz ravnala sama s sabo. Kooončno! Prvič sem zares začutila, kaj pomeni IMETI SE RAD. Vsi samo čivkajo o tem, kaj to pomeni, pa nobeden ne pove konkretno in jasno. No, sej mogoče pa se to ne da povedati, ker vsak to doživlja drugače in mora vsak to začutiti sam, globoko v svojih celicah.

Tina, v tistem dnevu si mi dala ogromno.

Občutek imam, da bi se ti lahko prepustila kar za celi dan, da me prešejkaš od zunaj navznoter in obratno. Ker sem tako lačna tega, da se odkrijem in spoznam ter končno najdem mir v sebi. In tvoji majhni triki o manifestacijah, itd., itd., ….
Mojstrica si. In srečna sem, da sem bila deležna tvoje obravnave. Hvala, hvala, hvala!”

Katarina iz Štajerske
"Živjo Tina! lahko ti povem, da sem neizmerno hvaležna sebi, ker sem se odločila za tole in seveda tebi. Dejstvo je, da kljub temu, da v teoriji ogromno tega vem, nisem bila sposobna iztopit iz sebe in pogledati na vse skupaj z distance ter potegnit vzporednic.  S svoje perspektive sem videla samo totalni kaos, ki me je še dodatno jezil.

In pogovor s teboj mi je prinesel toliko AHA momentov, da noro. Kar pa je najboljše, teža, naboj moje situacije, je preprosto IZGINIL. Resnično je nekaj kliknilo v meni in občutek imam, da je z mojih ramen odpadla cela tona. Nora transformacija v samo eni uri najinega pogovora. Enostavno nimam potrebe po podoživljanju, ni nekega samopomilovanja, ni vprašanj ZAKAJ, ni občutka nemoči. Predvsem pa sem se mi zdi, da sem si svoje želje končno priznala in jih uskladila z vibracijo. Še enkrat hvala! Res super investicija vame."

Živa iz Kopra